Geplaatst op
Deze grandioze visie werd afgezwakt door de lage bouwkwaliteit in de eerste drie jaar van het bestaan van de jaren 25. Herhaalde, onvoorspelbare storingen en elektronische problemen, in combinatie met onverschillige of niet-coöperatieve klantenservice schade toebrengen aan de exportverkoop. Aan de andere kant gaf de voorkeur van Franse klanten voor nationale producten Renault de kans om de fortuinen van de 25 om te buigen. De aankomsten aan het roer van Renault van Georges Besse en Raymond Lévy (deze laatste, die bekend staan als erkenning van kwaliteitsproblemen door te verklaren in een openbaar interview dat zijn bedrijf – uitgegeven 25 was in de winkel een keer per maand) markeerde het keerpunt op het gebied van de kwaliteit van de bouw en bracht eindelijk de blik van de markt terug naar de vele sterke punten van de auto. Hoewel het te laat was om de situatie buiten Frankrijk om te keren, verkochten de 25 zeer goed op de binnenlandse markt.
Het minder duurzame onderdeel van Renault 25 was de automatische versnellingsbak. De automatische transmissies werden gebruikt op R25: MJ3, 4141, beide 3 snelheden, en een nieuwe AR4 met 4 snelheden, later gebruikt op Safrane als AD4/AD8. Het resultaat is dat de meeste 25’s die vandaag in dienst zijn handleiding met 5 versnellingen zijn, omdat er nog maar weinig autos zijn overgebleven. Transmissie zelf was niet zo slecht, slechte kwaliteit en het ontwerp van de ATF-koeler, echter, met name op het latere AR4, resulteerde in een unieke reputatie op het gebied van automatische transmissies. De lekkende ATF-koeler betekende snel en zonder waarschuwing de dood van de transmissie, behalve voor ATF-vlekken onder het voertuig waar niet alle bestuurders aandacht aan besteedden of die niet snel genoeg waren. De resultaten waren rampzalig. De eerste transmissies mislukten binnen enkele jaren, d.w.z. terwijl R25 nog in productie was. Renault bereidde toen een pakket voor dat de originele koelbox van slechte kwaliteit moest vervangen en de wijziging werd op kritisch ingesteld, ongeacht de leeftijd en het aantal kilometers van het voertuig, maar de fatale koelbox voor het rechterwiel kon niet worden gewijzigd. Het is uiterst moeilijk, zo mogelijk, om vandaag een goede AR4 te vinden.
Facelift
Een belangrijke opknapbeurt in 1988 (nieuwe voorkant, achterlichten, interieurmaterialen en voorwielophanging) en de introductie van krachtigere motoren stelden de 25 in staat zich staande te houden tegenover nieuwe binnenlandse concurrenten (Peugeot 605 en Citroën XM) die in 1989 werden geïntroduceerd. De productie van de 25 werd in 1992 stilgelegd om plaats te maken voor de Renault Safrane, maar de verkoop was nog steeds solide, met name voor 4-cilinderbenzine. Gezien de slechte marktprestaties van de opvolgers van de 25 (Safrane, Avantime, Vel Satis), kan gesteld worden dat de 25 misschien wel Renaults beste full-size auto van het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog zijn geweest.
Terug naar het autoblog overzicht.
Gerelateerde berichten
Populairste scooter modellen in de Nederlandse steden
Vespa Primavera Deze 50cc scooter is een favoriet in Amsterdam. Voor de prijs van 399 pond betaal je niet voor de motorinhoud of het luxe comfort: je...